Перейти до основного вмісту

Королі за стіною

Цього року більшість українців мають шанс скорегувати події наступних п'яти років. Але людська пам'ять недовга, і мало хто без нагадування згадає як воно було місяць тому, або може й згадати те чого не було, якщо про це авторитетно розкажуть на телебаченні. Забувають і ті кого обрали. В цей проміжок лише актив громадянського суспільства нагадує політикам про їх забуті обіцянки та передвиборчі програми. Діалог із суспільством це торг, де обидві сторони роблять поступки у своїх бажаннях, але це необхідний атрибут здорової держави. Коли діалог припиняється - державу очікують катастрофи. Як і більше п'яти років тому. Але загроза втрати зв'язку між суспільством та владою знову проявляє симптоми хвороби державності.
Увечері 18 лютого в Києві відбулася акція проти поліцейського свавілля "Бандера вставай". Активістів об'єднали вимоги, які були актуальні і п'ять років тому, якщо скорочено, то це люстрація, переатестація та ідентифікація правоохоронців та реформа МВС, яка б наблизила українських правоохоронців до європейських стандартів.

Місце збору було біля Будинку офіцерів, де 5 років тому працівники МВС жорстоко розправлялися з мітингувальниками, і за що ніхто досі не покараний. І за ці роки не було зроблено жодного реального кроку, щоб унеможливити безкарність поліцейського свавілля.
В заявлений час люди рушили в бік Міністерства Внутрішніх Справ, привертаючи до себе увагу фаєрами. Аромат Майдану оповив вечірні вулиці середмістя, розфарбовуючи в яскраві кольори вже пожухлі спогади учасників подій п'ятирічної давнини.
На будівлю МВС транслювався напис Бандера Вставай, всередині будівлі за інформацією мітингуючих знаходився директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко. Проте ніхто не прийняв вимог від активістів.
Ось так, повний ігнор громадянського суспільства. Широко анонсована акція, для забезпечення захисту від якої на вулицю було виведено кілька сотень поліцейських, виявилась не настільки важливою для МВС, щоб вийти і прийняти вимоги.
Але це не єдиний в ті трагічні дні випадок цинічної байдужості до вимог громадянського суспільства. 20 лютого родини героїв Небесної сотні та адвокати прийшли до будівлі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) в Києві з вимогою пояснити, чому судді Майдану не тільки не позбавлені мантій і не покарані за злочинні рішення, а й призначаються в найвищі судові органи.
До адвокатів та родичів загиблих теж ніхто не вийшов, абсолютно проігнорувавши їх вимоги. Але прес-служба ВККС в своєму блюзнірстві пішла ще далі - вони заявили що родичі загиблих прийшли до їх будівлі просто подивитися фотовиставку про Небесну сотню.
Сакральна дата, 5 років, як пиха верхівки країни і небажання спускатися зі свого уявного олімпу до вимог громадянського суспільства призвела до масового вбивства беззбройних людей у центрі столиці. І знову верхівка держструктур вибудовує між собою і суспільством стіну, уявляючи себе ледь не королями, які краще знають що треба народу, навіть не намагаючись імітувати діалог із суспільством.
"Якщо в них нема хліба - то нехай їдять тістечка" - міфічна фраза, реальне місце в історії якої не доведено. Але вона якнайкраще ілюструє, до чого може довести перебування по інший бік стіни від суспільства, в іншій реальності. Стіна обмежує картину світу, змушуючи суспільство додумувати, що ховає від них стіна, а владу переконуючи у власній правоті та всенародній підтримці, ховаючи від істинного стану речей.
І якщо суспільство в своїй уяві про стан справ по інший бік стіни може стати жертвою брехні, то ненадовго, адже суспільство насичене експертами та спеціалістами з усіх питань, мають різноманітні погляди, аж до полярних, і брехня швидко буде спростована. Проблема лише в тому що нові брехні постійно змінюють старі і заміняють собою брак інформації. А от представник влади (міністр, президент, суддя, депутат) замкнений лизоблюдством та стіною від неупереджених експертів та реальних вимог суспільства, і його коло спілкування - або лизоблюди, що не хочуть тривожити свого патрона сумнівами в його правоті, або такі ж колеги з обмеженою картиною світу. В результаті якщо такий "король за стіною" і стає свідком вимог чи подій, що не підтверджують його світогляду, то він одразу сприймає їх як брехливі, заздрісні чи ворожі, як такі що не мають права на існування.
Саме тому я вірю в щирість Януковича, коли він вважає що його кинули як лоха, що Майдан - це держпереворот і результат змови проти нього, такого білого і пухнастого, ледь не святого батька нації. Він в це вірив і можливо й досі вірить, стіна між його світом і світом в якому живемо ми не дозволила йому сприймати вимоги суспільства, як спробу діалогу. Якщо хтось ломиться до тебе через стіну - значить це ворог, треба захищатися. І представник влади вже й не пам'ятає що сам вибудував цю стіну, щоб суспільство не відволікало його своїми вимогами від насолоди своїм положенням у суспільстві, аби не провокувати муки совісті.
Можна зауважити, що єдині, хто відгороджений такою стіною - верхівка чинної влади. Але як показує череда інцидентів з відмовою кандидатів розмовляти з реальним суспільством, багато з них уже почали будувати стіну ще до перемоги. Це привід задуматися, чи варто обирати у владу чергового "короля за стіною".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ

Вчора, 21 вересня відбулась посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ. Це надто неординарна подія, щоб залишати її без уваги, тож поділюся враженнями, і навіть деякими відеофактами)) Почалося все біля самого гуртожитку, де першокурсників посвячували матаналізом та годували перченою кашею і солоним компотом з яблук. Потім всі першокурсники 14 гуртожитку разом вирушили святкувати до клубу "Соррі, бабушка", де відбувалась вечірка в стилі "Стиляги" - всі були одягнені в дусі того самого фільму, грала пречудова музика, яка потім змінилась на драм та дабстеп. Крім того був конкурс на кращий номер між жителями 5 поверхів, це була реальна битва креативів. Але найкращими були номери 3 і 5 (нашого) поверхів. Але перемогли виконавці 3 поверху - хоч наш виступ зібрав у кілька разів більше оплесків і захвату, за них віддала вирішальний голос соцпрацівник, до того ж  вони скопіастили танеці і пісню з фільму, тобто  їх виступ був у дусі вечірки. Наш же виступ

Що таке #ЄвроМайдан ? ЄвроМайдан - це коли...

ЄвроМайдан - це коли люди відстоюють не політика, а саме свої інтереси, майбутнє, ідею. ЄвроМайдан - це коли десятки тисяч людей знявши шапки й поклавши руку на серце, співають державний гімн на головній площі країни о четвертій ранку при -10 морозу з ліхтариками в руках. ЄвроМайдан - це коли ти впевнений у тому, хто поряд з тобою. ЄвроМайдан - це коли ти можеш запросто поспілкуватися з тим, з ким й не уявляв своєї розмови - від закарпатських будівельників й луганських шахтарів до журналістів національних телеканалів й депутатів Верховної Ради.

Російськомовні! Поверніть мені мої гроші!

По перше хочу привітати всіх пенсіонерів з початком виборчої кампанії - тепер вони мають вдосталь гречки та отрути від жуків. Якщо хочете кращого майбутнього, раджу присмачити кашу "Антижуком" - після цього вам додадуть по 100 гривень пенсії щомісячно. Чесно кажу, прямо як кандидат в депутати! До речі, сьогодні в тролейбусі не міг навіть газету почитати через баталію пенсіонерів за кандидатів. Кого тільки не було - і "покращенці", і юлеботи, комуняки та ющенкомани. Так що в Києві кампанія почалася на 101%. А тепер про головне. Після підписання ЯнукАнусом закону про мови партія злодюг та корупціонерів не тільки взялася до його впровадження, а й підрахувала, скільки в першу чергу вони розкрадуть освоять коштів на заходи й процедури повязані з впровадженням цієї пісюльки в життя. Попередньо названо цифру в 19 мільярдів гривень ( майже $ 2.4 мільярда, тобто один транш кредиту від МВФ). а так як в процесі цифра постійно збільшуватиметься, то ще більше. Приблизно в 3