Перейти до основного вмісту

Коррупція і олігархи. Про пилинку і сміттєвий контейер в оці виходячи з сьогоднішніх реалій(про Коломойського та інших олігархів). Ну і трохи нудної історії українського криміналітету)

Половину тексту тут представляє така собі передмова з передісторією. Якщо цікаві тільки висновки сьогодення - то листайте до абзацу, що починається зі слів "Глянемо на сьогоднішні, постмайданівські реалії війни."
Основний спадок, який нам залишив СРСР - не промислові потужності - адже такі ж потужності, а часто і кращі мають держави без соціалістичного минулого. Ні, основний спадок СРСР - це тотальна безпринципна коррупція, де крадуть не залишки, як в решті країн, а створюють спеціальні проекти для розкрадання бюджетних коштів. Я знаю про що говорю. Мій дід був у райкомі партії, дещо розказував бабусі, яка потім розказала нам - і хто зна, якби він в роки Перебудови пішов би не по шльондрах, а по кар'єрних сходинках, то може мене б знали як депутата ВР, а не якогось маловідомого активіста?
Памятаю, одна доволі відома і авторитетна людина з Германії заявила мені, що коррупція є всюди -  і в тій же Германії, і в Штатах. На що я спробував висловити свою, тоді ще не оформлену думку, що якщо в них крадуть залишки з реально зроблених проектів, то в нас створюють проекти спеціально для розкрадання, без всякого натяку на втілення цих проектів у життя.

Але коррупція не лише у нас, коррупція всюди. Якщо прослідкувати по історії, це одна з характерних рис людства, навіть у Давньому Римі. Хто не памятає давній вираз: "Бідним він відправився у багату провінцію, і багатим повернувся з бідної провінції"? Перще що спадає на думку - це один стоматолог, що за кілька років став мільярдером, маючи у своїй власності купу бізнесів, чиї попредні власники благополучно втекли з України, чи не зовсім благополучно загриміли за грати. А дехто взагалі відправився у інші апартаменти, на пару метрів нижче нашого ареалу.
І це лише в останні роки. Хто не задавався питанням, звідки у звичайних за радянського часу людей з'явилися такі багатства, що їх визнали олігархами міжнародні видання, типу Форбс? До приходу Ющенка кожен зароблений мільярд можна було конвертувати в певну кількість вбитих для їх нажитку людей. Чи навпаки?.. Потім прийшли нові методи побудови бізнесу, хоча донецькі клани вигідно для себе продовжували використовувати вовчі закони 90х, чинячи незручності іншим олігархам, що проливши достатньо крові, намагались стати на шлях легалізації своїх грошей.
Хто належав до "донецької сім'ї"? Тут основну, але все ж не вирішальну роль грало походження. Ахметов, Льовочкін, Пінчук, Тигипко, а потім і Януковичі - ось основа кримінального олігархату Донбасу. Були не менш криваві за 90х, але потім легалізовані багатії Півдня, Центру і Півночі. Найбідніша кримінальна каста Західної України теж була, але набагато менша густина населення й промисловості і набагато вища духовність місцевих завадили їм зібрати стільки грошей, як в інших областях на наркоманії, проституції і рекеті підприємств. Тому з розвалу союзу тут основний дохід кримінальникам дає контрабанда в Європу і звідти, а також поділ і кришування курортних земель.
Приблизне уявлення про багатство східних і західних кримінальних кланів дає відсоток ПР і Свободи у ВР.
Але що історія? Хто знає її важливість, той і сам в змозі дізнатись все вищенаписане.

Глянемо на сьогоднішні, постмайданівські реалії війни. Так новітньої війни, з своїми законами, без оголошення такої - адже оголошення ВС сьогодні - це все одно що підписання акту капітуляції колись.
Зараз, не дивлячись на війну і массову добровільну участь народу у фінансовому, продовольчому а іноді й збройно-захисному забезпеченні, лише один з українських олігархів виступає співзвучно з народом, він один з перших став на дорозі путінського плану підкорення України, і єдиний, проти кого Путін ввів жорсткі міри - від банального відбирання всього його майна на російській території аж до сфабрикованого кримінального переслідування. Бо навіть колишній олігарх Порошенко, тепер президент України, зберіг своє майно від конфіскації Росією.
Виходячи з цих реалій, логічно було б уявити, що все суспільство кинеться критикувати решту олігархів, що не допомагають Україні відстояти Незалежість, а свободолюбиві незалежні українські журналісти аж піною зайдуться викривати їх саботаж, а то й гляди - пряму допомогу терористам.
Але що ми бачимо на основних каналах? А ми бачимо, що всіх "типу журналістів" міцно тримають за яйця (в незалежності від їх наявності) власники основних каналів, ті ж олігархи. І що ж ми таки бачим на багатьох каналах? Саме травлю Коломойського і добровольчих батальйонів.
І якщо до Коломойського до недавніх подій у мене було відверто негативне ставлення, через самий популярний в Україні Приватбанк, якому відверто плювати на зручність клієнтів і свою репутацію, то виставляння в негативному світлі таких ненависних українським генералам(братам фсбшних полковників і внукам генералів 2ї світової, але чиї особисті якості прямують до нуля) добровольчих батальйонів, які пішли воювати не тому що наказ, а заради Незалежності України(і чиї друзі не так давно самі загинули боронячи цю Незалежність на Майдані), у мене виникає непереборне бажання дати по пиці брехунам з журналістським посвідченням.
Але не це змусило мене написати цю замітку.
У "журналістів" все вирішують гроші, адже їм чомусь треба більше, ніж звичайним людям. До написання мене змусило те, що багато з активних користувачів інтернету, хоча і мають доступ до всієї інформації, але все таки якось піддаються на політтехнології, ігноруючи власну, дану Богом і природою, можливість до аналізу.
Я не вважаю адекватними ті аргументи, якими намагаються критикувати і дискредитувати добровольчі батальйони, сформовані не з колишнього беркуту, а з народних добровольців - майданівців, студентів, менеджерів, програмістів, водіїв, електромонтерів тощо. Їх критикують тролі, використовуючи аргументи з російських ЗМІ і регіоналівських кулуарів - махновщина, треба один лідер, туди беруть кого попало, карателі тощо. Якщо ви перевірили свої зауваження, вони не породженні путінсько-медведчуківською пропагандою  і їм нема спростувань в інтернеті - пишіть в коментарі, я або інші читачі дадуть відповідь.
Глянемо на Коломойського, якого на відміну від інших олігархів зараз нещадно критикують у ЗМІ. Як я писав, раніше у мене було до нього ставлення однозначне, як і до решти українських олігархів. Звичайно, на його батьківщині його можуть і не любити - адже як так, з моїм сусідом в одному класі вчився, тепер я водій таксі, мій сусід слюсар, а він - олігарх. Несправедливо, дайте і мені бабла побільше! Ну приблизно так я розумію механізм заздрощів.
Але глянем в чому його звинувачують? З того, що я помітив у мережі - він, будучи призначений на якусь посаду, від імені держави закупив у себе пальне для армії дорожче, ніж ринкова ціна. Тож сухі факти: держава втратила трохи більше грошей, Коломойський заробив трохи грошей, армія вчасно отримала якісне пальне. Так, вчасно і якісне, бо навіть у цих замовних сюжетах не говорилось про зворотнє.
А тепер згадайте жестяні бронежилети, на які теж витрачено купу грошей і які стани причино. незворотніх втрат, а також сотні, якщо не тисячі мільярдів долларів розкрадених тільки у Верховній Раді - і спитайте себе - Що зробила Рада і решта олігархів, і що зробив Коломойський?
Саме об єврейську борідку Коломойського зламав свої кгбшні зуби Путін. Бо грізний для шахтарів Ахметов забився під шконку, зрідка дуючи Путіну у гудок, Єфремов відверто віддає свою вотчину Путіну в надії незрозуміло на що - а представник народу, який ненавидять майже всі "антифашисти"-росіяни і нажаль доволі скептично ставляться частина українців - дав "презідєнту міра" смачного підсрачника, загнавши назад у Кремль і захищаючи свій бізнес зберіг і Україну.
Активні критики Коломойського мені нагадують тітушок, що по дорозі на захист мажора гвалтівника-вбивці побили волонтера, що по дорозі до пункту прийому допомоги кинув обгортку мимо урни. Аргументуючи побиття викриками "Ви ж кричите: якщо ми хочемо жити у європейській, то давайте виконувати всі декларовані європейцями цінності! То виконуйте!"
І побивши волонтера, продовжуєте захищати мажора, не усвідомлюючи, що вас потім просто посадять, щоб не платити.
Тож або припиняйте безсовісно брехати, або починайте думати своєю головою, а не пропагандистськими штампами - і давайте для початку люструємо відвертих цинічних злочинців, щоб довести свій рівень корупції хоча б до європейского рівня. А тоді вже будем гратися в ідеалістів.
Бо інакше ми будемо або клінічними ідіотами або цинічними брехливими покидьками. Я не хочу обирати з цих двох варіантів.


Цікаво?
Збережи в соцмережі та поділись з друзями!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ

Вчора, 21 вересня відбулась посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ. Це надто неординарна подія, щоб залишати її без уваги, тож поділюся враженнями, і навіть деякими відеофактами)) Почалося все біля самого гуртожитку, де першокурсників посвячували матаналізом та годували перченою кашею і солоним компотом з яблук. Потім всі першокурсники 14 гуртожитку разом вирушили святкувати до клубу "Соррі, бабушка", де відбувалась вечірка в стилі "Стиляги" - всі були одягнені в дусі того самого фільму, грала пречудова музика, яка потім змінилась на драм та дабстеп. Крім того був конкурс на кращий номер між жителями 5 поверхів, це була реальна битва креативів. Але найкращими були номери 3 і 5 (нашого) поверхів. Але перемогли виконавці 3 поверху - хоч наш виступ зібрав у кілька разів більше оплесків і захвату, за них віддала вирішальний голос соцпрацівник, до того ж  вони скопіастили танеці і пісню з фільму, тобто  їх виступ був у дусі вечірки. Наш же виступ

Що таке #ЄвроМайдан ? ЄвроМайдан - це коли...

ЄвроМайдан - це коли люди відстоюють не політика, а саме свої інтереси, майбутнє, ідею. ЄвроМайдан - це коли десятки тисяч людей знявши шапки й поклавши руку на серце, співають державний гімн на головній площі країни о четвертій ранку при -10 морозу з ліхтариками в руках. ЄвроМайдан - це коли ти впевнений у тому, хто поряд з тобою. ЄвроМайдан - це коли ти можеш запросто поспілкуватися з тим, з ким й не уявляв своєї розмови - від закарпатських будівельників й луганських шахтарів до журналістів національних телеканалів й депутатів Верховної Ради.

Російськомовні! Поверніть мені мої гроші!

По перше хочу привітати всіх пенсіонерів з початком виборчої кампанії - тепер вони мають вдосталь гречки та отрути від жуків. Якщо хочете кращого майбутнього, раджу присмачити кашу "Антижуком" - після цього вам додадуть по 100 гривень пенсії щомісячно. Чесно кажу, прямо як кандидат в депутати! До речі, сьогодні в тролейбусі не міг навіть газету почитати через баталію пенсіонерів за кандидатів. Кого тільки не було - і "покращенці", і юлеботи, комуняки та ющенкомани. Так що в Києві кампанія почалася на 101%. А тепер про головне. Після підписання ЯнукАнусом закону про мови партія злодюг та корупціонерів не тільки взялася до його впровадження, а й підрахувала, скільки в першу чергу вони розкрадуть освоять коштів на заходи й процедури повязані з впровадженням цієї пісюльки в життя. Попередньо названо цифру в 19 мільярдів гривень ( майже $ 2.4 мільярда, тобто один транш кредиту від МВФ). а так як в процесі цифра постійно збільшуватиметься, то ще більше. Приблизно в 3