Перейти до основного вмісту

Як і навіщо українцю придбати зброю?

 

Якщо ви читаєте цю статтю, очевидно що у вас є питання щодо доцільності чи порядку легального придбання зброї. Я не експерт, просто ділюсь своїм досвідом та знаннями, які довелось збирати по крупинках на форумах та ютубі. Для зручності я розділив її на дві частини, де в першій спробував пояснити чому потрібна зброя, і які є виключення, а в другій дав списки необхідних документів та алгоритм її придбання й оформлення.

Частина 1. Чому зброю повинні мати майже всі.

Для початку, які є поважні причини не мати зброю? Це:

1) Недостатній вік;

2) Наявність непогашених судимостей та поточних санкцій проти вас з боку МВС;

3) Медичні протипоказання;

4) Відсутність документального підтвердження місця проживання, де зберігатиметься зброя, таких як прописка, право власності на житло чи договір оренди де вказані ваші персональні дані. В гуртожитках може бути заборонено тримати зброю згідно правил оренди;

5) Наявність дітей з категорії "важкі підлітки", яких ви не зможете захистити від заволодіння зброєю заборонами чи приховуванням ключів від сейфу;

6) Ваша невпевненість у самоконтролі через залежності, темперамент, тощо.

Також перед оформленням варто мати якесь легальне пояснення ваших доходів, заборон нема, але можуть виникнути питання навіщо безробітному зброя та звідки гроші. Хоча якщо ви студент чи пенсіонер, то й це підійде певно.

Головний документ, який регулює порядок всіх процесів придбання громадянами зброї це Наказ МВС України від 21.08.1998 року №622 та ще Наказ МВС України №379 ДСК від 13.06.2000 в деяких питаннях. Згідно з ними, право володіти зброєю громадяни мають:

- з 18 років: газовими пістолетами, револьверами, набоями до них зі сльозогінною чи дратівливою дією; холодною зброєю та пневматичною з калібром більше 4,5 мм та швидкістю польоту кулі понад 100 м/с;

- з 21 року: вогнепальною гладкоствольною мисливською зброєю та зброєю травматичної дії;

- з 25 років; вогнепальною нарізною мисливською зброєю.

Якщо ж у вас є якісь інші причини не мати зброю, то вам пора змінити свої погляди на це питання.

Всупереч поширеній думці(каюсь, я і сам так вважав) процес отримання зброї це не щось з розряду бюрократичних кошмарів. Якщо ви підприємець чи мали якісь відносини з держструктурами або державними навчальними закладами - нічого страшнішого ви тут не побачите. Так, доведеться кілька разів поїхати у чітко визначені дні й години, але черг там нема, хіба на початку прийому. Більше години ви там точно не будете чекати. Якихось палиць в колеса в дозвільній системі не роблять і не вимагають хабара, як це ви могли помічати при оформленні лікарняного наприклад. Звісно, це не відкрити ФОП онлайн за 10 хвилин, але і важкого чогось нема, в другій частині буде детальний алгоритм походів в дозвільну систему.

Можливо ви не хочете купувати зброю й ставати мисливцем, бо любите звіряток? Так ніхто й не зобов'язує їх вбивати. Є просто безліч турнірів, де стрільці змагаються в майстерності з багатьох дисциплінах стрільби з різних типів зброї. Я вже мовчу що це буде корисно для зняття стресу в нашому перенасиченому житті, коли за робочий тиждень можна буквально закипіти мізками і серцем, а тут поїхав в тир, постріляв і вже легше. Навіть при оформленні мисливських документів ніхто не забороняє стріляти по привезених мішенях замість зайця у вашій мисливській карті.

Також вас могли злякати ціни, коли ви краєм ока зайшли глянути що по чому, адже найперші за замовчанням показуються популярні, або ті які рекомендує продавець, товари. Але не обов'язково витрачати на першу свою зброю купу грошей, навіть небажано. Я купив наприклад турецький гладкоствольний напівавтомат, хоча міг взяти помповий варіант на тисячу дорожче, але переді мною було в пріорітеті мисливство, а не самооборона. Разом з сейфом, та іншими витратами, це мені обійшлось в 7500 грн, набої та аксесуари не рахую, бо в кожного це буде по різному. Так, це не супер крута рушниця, але якщо виконувати інструкції, з мисливською задачею та в якості першої зброї вона справиться на відмінно.

Більшість все ж бачить в зброї засіб для самозахисту. Застосування зброї для самооборони у нас максимально неврегульоване, і за збройний напад вам можуть вліпити хуліганство, тоді як за самооборону відповісте сповна. Детальніше алгоритм дій зі зброєю у таких випадках вам пояснять на стрілецьких курсах.

Але з тюрми виходять, з гробу ні.

Найоптимальніший засіб для самозахисту це газові пістолети, гумостріли та помпові рушниці, цю зброю можна споряджати гумовими кулями, а помпові і мисливською картеччю, хоча дехто вважає прийнятними для захисту дробові та кульові мисливські патрони. В наш неспокійний час, коли не знаєш, чи буде через місяць мир, війна чи масові заворушення, зброя повинна бути в кожного, хто цінує своє і своїх близьких життя. Здебільшого для самозахисту буде достатньо одного пострілу, щоб відлякати випадкових злодіїв чи мародерів.

Тож якщо ви не плануєте полювати, або не впевнені, то найкращий варіант буде помпова гладкоствольна рушниця 12 калібру(це діаметр патрона 18,3 мм). Є великий вибір від недорогих варіантів, просто щоб стояла в сейфі про всяк випадок і було з чим в тир поїхати, до середніх і дорогих, з якими можна брати участь і в змаганнях. Хоча помпові рушниці доволі популярні і в мисливців, але в таких рушниць здебільшого не дуже довгий ствол і доводиться вручну досилати патрон із магазину, що додає надійності, але не зручності.

Напівавтоматична гладкоствольна рушниця менше придатна для самооборони, тому що має довший ствол і механізм не перезаряджає так як потрібно патрони меншої, ніж передбачено ваги і довжини (необхідно набій важче 30 г і гільзу довшу за 64 мм), тому зарядити надійно патрон з гумовою навіскою можна напряму в ствол, в магазин для надійності варто досилати мисливські з свинцем, наприклад картеч. В принципі цього теж повинно вистачити для самооборони, випадкові небажані гості втечуть і після 1 пострілу, особливо якщо буде влучання гумою, а якщо вони не втікають, а й відстрілюються, то гума нічим не допоможе, у вас лише 2 варіанти, якщо не можете втекти.

Нарізну теж можна використати для самозахисту, але там здебільшого ви можете обирати тільки між дрібнокаліберними кулями або в більших калібрах проникаючої дії та з розкривними, які наносять непоправну шкоду. Напівавтомати зручніші для таких цілей. Для полювання краще брати болтові карабіни, у них більша точність. Детальніше про варіанти куль та нарізної зброї можете дізнатися в магазині чи в інтернеті.

І найголовніша причина, чому вам потрібна зброя - на випадок війни. Як показала недавня історія, у випадку повномасштабної агресії чи просто локальних конфліктів з іноземними та гібридними силами, держава паралізована і ніяк не захищає громадянина, і тим паче, не забезпечує його засобами захисту. Як і масками та антисептиком під час пандемії, під час збройних протистоянь з агресором забезпечення громадян зброєю та боєприпасами ляже на самих громадян, як вже лягало забезпечення добровольців та армії. В 2014 ніхто не роздав громадянам зброю для відсічі окупантам, не роздали навіть наказів тим у кого зброя була. Не повторюйте старих помилок.

Наявність у вас зброї – це і шанс вступити в загони територіальної оборони чи об'єднатися зі знайомими для захисту населеного пункту від безладів або для прориву до основних українських сил чи кордонів. Не думайте що ворог не буде стріляти по беззбройних - беззахисні цивільні найголовніша мішень для грабунку і насилля в очах російського окупанта, згадайте Грузію, Донбас.

Чисто об’єктивно для міста найкраще гладкоствольні карабіни та напівавтоматичні нарізні. Для сіл і відкритого простору ті ж гладкоствольні та нарізні болтові карабіни. Але насправді найкраща та зброя, до якої ви звикли.

Також люди люблять казати, що влада забороняє вогнепальний короткоствол, щоб люди не повстали і не чинили опір можливим окупантам. Але пістолети — це не зброя повстанців і партизан, в крайньому випадку знімете з окупанта трофейний. Якщо звісно буде чим його заспокоїти до цього ;)

Досі не маєте поважних причин обходитись без зброї, але вважаєте що вам вона не потрібна? Ваша справа, накопичуйте багатства і запаси, кого ж будуть грабувати мародери, якщо у всіх буде зброя.


Частина 2. Алгоритм придбання зброї

Отже ви вирішили купити зброю, тепер треба вирішити наступні питання:

1) Який тип зброї ви хочете чи можете собі дозволити, її вартість, яку ви зможете оплатити через 1-4 місяці.

2) Підібрати сейф під габарити зброї та її плановану в майбутньому кількість, купити, встановити прикріпивши міцно до стіни чи підлоги не на видному з дверей місці

3) Стати в чергу або одразу пройти навчання при тирах у вашому місті(перед тим погугліть, чи реально там отримати необхідну довідку чи може краще здавати екзамен в іншому місті, на збройових форумах пишуть що в Одесі наприклад це нереально, просто викачка грошей)

4) Замовити повну довідку про несудимість, але в неї є термін дії, тож сильно зарані не треба.

5) Знайти через інтернет адреси необхідного вам пункту дозвільної системи(нарізна і гладкоствольна може оформлятися за різними адресами), їх адресу, дні й години прийому, номер телефону, хоча й не надійтесь що там хтось відповість на дзвінок.

6) Зібрати решту документів зі списку.

Можна суміщати етапи так, щоб завершення всіх припало на один час і тоді йти оформлятися в дозвільну.

Список документів і того, що треба мати готовим перед походом у відділ дозвільної системи:

1) Довідка про несудимість повна на зброю, можна замовити онлайн, але паперову;

2) 4 фото 3*4 см;

3) Кілька(скільки плануєте одиниць зброї найближчі 3 роки) екземплярів договору про обов'язкове страхування цивільної відповідальності за шкоду, яка може бути випадково заподіяна третій особі (51 грн, не всі малі страховики можуть оформити, краще в великих в офісах);

4) Оригінал(не віддавайте) та копія довідки про вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею, її застосування та використання (Київ, в Ібісі курс 250 грн);

5) Медична довідка форма № 127/о, спеціальна на зброю, (в приватних клініках 250+- грн), зробіть кілька копій;

6) Оригінал та копія паспорту і прописки;

7) Копія договору про найм житла чи права власності з вашими даними(якщо живете не по прописці).

Також можливо знадобляться:

8) Документи, що підтверджують ваше право на придбання пістолету-гумострілу, приблизно можна знайти в інтернеті, детально уточните при першому візиті в дозвільну;

9) Рапорт дільничого, якщо він ваш знайомий і може написати його без отримання доручення, це пришвидшить процес, але навряд у вас попросять самотужки його брати. Просто таке може бути, якщо ви з дільничим не кореша, то чекайте скільки передбачено;

10) Кілька фото встановленого сейфа в закритому/відкритому стані і чек для пред'явлення за вимогою, якщо ви прийшли по "зеленку", а дільничий досі не знайшов часу до вас зателефонувати чи прийти перевірити наявність сейфу, але це теж навряд реальний варіант.

Скільки разів вам доведеться ходити в дозвільну?

1) Взяти список документів і квитанції на оплату,

- оплатити їх (біля 100 грн) в найближчому банку або відділенні Укрпошти (там без комісії);

2) Віднести документи і квитанції, написати заяву,

- очікування вказаного працівником терміну, але не більше 30 днів;

3) Взяти зеленку(дозвіл на покупку зброї, діє 3 місяці, перевірити дати початку й закінчення дії та точність даних),

- покупка зброї і за потреби боєприпасів(наступного разу ви зможете купити боєприпаси вже з дозволом на зброю) та заповнення продавцем зеленки, половину папірця продавець залишає собі, свою половину сфотографуйте і зробіть ксерокопію, іноді це робить магазин;

4) Віднести зброю (або пакет з відстрілом і експертизою, якщо це нарізна) і половину зеленки в Дозвільний Центр, для написання заяви про реєстрацію купленого,

- очікування вказаного працівником терміну, але не більше 30 днів;

5) отримання дозволу у вигляді книжечки або картки, з якими ви вже зможете транспортувати зброю і купувати боєприпаси.

Отже всього 5 відвідувань, з них перші два можливо в один день, і по термінах біля 2х місяців сумарно.

Для зброї у вас повинно бути обов'язково:

1) Підходящий за формою та розмірами чохол для перевезення та перенесення зброї

2) Набір для чищення та спеціальне мастило

3) Запас боєприпасів, типи та кількість вже обираєте з власних міркувань

4) Комплект фальшпатронів(холостих) для відпрацьовування навиків роботи зі зброєю вдома

5) Збройовий ремінь або кобура для зручного перенесення зарядженої зброї в дозволених місцях

6) Мисливський патронаш та інші аксесуари за потреби чи бажання.

Це все можна взяти при покупці зброї одразу або докупити вже пізніше, якщо грошей не вистачило.

Коли все з пунктів виконано, вітаю! Тепер можна їздити тренуватись в офіційних тирах та стрільбищах, і почати процес отримання мисливського посвідчення, щоб могти практикуватися і на полюванні. Не обов'язково вбивати тварин, але знаходження зі зброєю в лісі чи полі регламентоване і має бути документально дозволеним, щоб вас не сприйняли за браконьєра з усіма неприємними наслідками.


Удачі!

Вільні люди мають зброю!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ

Вчора, 21 вересня відбулась посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ. Це надто неординарна подія, щоб залишати її без уваги, тож поділюся враженнями, і навіть деякими відеофактами)) Почалося все біля самого гуртожитку, де першокурсників посвячували матаналізом та годували перченою кашею і солоним компотом з яблук. Потім всі першокурсники 14 гуртожитку разом вирушили святкувати до клубу "Соррі, бабушка", де відбувалась вечірка в стилі "Стиляги" - всі були одягнені в дусі того самого фільму, грала пречудова музика, яка потім змінилась на драм та дабстеп. Крім того був конкурс на кращий номер між жителями 5 поверхів, це була реальна битва креативів. Але найкращими були номери 3 і 5 (нашого) поверхів. Але перемогли виконавці 3 поверху - хоч наш виступ зібрав у кілька разів більше оплесків і захвату, за них віддала вирішальний голос соцпрацівник, до того ж  вони скопіастили танеці і пісню з фільму, тобто  їх виступ був у дусі вечірки. Наш же виступ

Що таке #ЄвроМайдан ? ЄвроМайдан - це коли...

ЄвроМайдан - це коли люди відстоюють не політика, а саме свої інтереси, майбутнє, ідею. ЄвроМайдан - це коли десятки тисяч людей знявши шапки й поклавши руку на серце, співають державний гімн на головній площі країни о четвертій ранку при -10 морозу з ліхтариками в руках. ЄвроМайдан - це коли ти впевнений у тому, хто поряд з тобою. ЄвроМайдан - це коли ти можеш запросто поспілкуватися з тим, з ким й не уявляв своєї розмови - від закарпатських будівельників й луганських шахтарів до журналістів національних телеканалів й депутатів Верховної Ради.

Російськомовні! Поверніть мені мої гроші!

По перше хочу привітати всіх пенсіонерів з початком виборчої кампанії - тепер вони мають вдосталь гречки та отрути від жуків. Якщо хочете кращого майбутнього, раджу присмачити кашу "Антижуком" - після цього вам додадуть по 100 гривень пенсії щомісячно. Чесно кажу, прямо як кандидат в депутати! До речі, сьогодні в тролейбусі не міг навіть газету почитати через баталію пенсіонерів за кандидатів. Кого тільки не було - і "покращенці", і юлеботи, комуняки та ющенкомани. Так що в Києві кампанія почалася на 101%. А тепер про головне. Після підписання ЯнукАнусом закону про мови партія злодюг та корупціонерів не тільки взялася до його впровадження, а й підрахувала, скільки в першу чергу вони розкрадуть освоять коштів на заходи й процедури повязані з впровадженням цієї пісюльки в життя. Попередньо названо цифру в 19 мільярдів гривень ( майже $ 2.4 мільярда, тобто один транш кредиту від МВФ). а так як в процесі цифра постійно збільшуватиметься, то ще більше. Приблизно в 3