Перейти до основного вмісту

Передвиборчі скандали. Перший етап

Останні півроку було важко не помітити наближення виборів. Засилля реклами новобудов змінилося засиллям політичної реклами. 2019-й рік визначний тим, що цього року українці зможуть або повністю змінити владу, або залишити тих же людей просто на інших посадах як в 2014, адже і президентські, і парламентські вибори відбудуться саме цього року.
Раптом хто не в курсі, ось коротка інформація про президентські вибори 2019 року.

31 грудня 2018 року - старт виборчого процесу, початок висунення кандидатів від партій і реєстрація кандидатів-самовисуванців.
Передвиборна агітація кандидатів на пост президента стартує з моменту подачі документів в ЦВК і триватиме до 00:00 30 березня 2019 року.
4 лютого 2019 року - останній день для подачі документів від кандидатів у Центрвиборчком.
До 9 лютого 2019 року процес реєстрації кандидатів в ЦВК завершиться, на підставі чого буде складено офіційний список кандидатів на президентський пост.
Як вже писалось вище, засилля політичної реклами стартувало задовго до офіційного початку кампанії. Наскільки це законно, виникає питання у багатьох? На поточний момент нема закону який би забороняв політичну рекламу до реєстрації, такий контент вважається комерційним і на нього не поширюються вимоги, як на законну передвиборчу агітацію. Адже після реєстрації кандидата коло фінансування такої реклами офіційно дуже звужується і строго підзвітне, що ускладнює замовлення такої реклами за чорний нал. Саме тому дехто навмисно затягує реєстрацію буквально до останніх днів, щоб отримати додатково вільний місяць для проведення агітації, за яку не треба звітувати.
Одним з перших збори партії провів Андрій Садовий, а його дружина на з'їзді Самопомічі заявила: "Кожен рік прихід маленького Ісуса, народження Бога, для мене було чимось іншим. Сьогодні воно мені каже: "Знаєш, я тебе так сильно люблю, що я маленькою дитиною зійшов сюди. Я тебе настільки сильно поважаю і ціную, яка ти є. І це стосується кожного з вас. Я так сильно люблю, що свого сина віддав на смерть за тебе. Тому треба йти вперед і перемагати". Ця заява видалась недоречною не тільки нерелігійним виборцям, а й добрим християнам. Нагадаю, згідно Євангліє і канонів християнства у Ісуса Христа не було дітей, він сам був розіп'ятий на хресті.
Продовжив сезон Ігор Шевченко, запустивши скандальну рекламу "Хочеш стати дружиною президента?" Такі сексистські білборди з'явилися на території всіх підконтрольних Україні областей на початку січня. Але не сексизмом єдиним. Натхненний подвигами колишнього президента Януковича, Ігор Шевченко накрав шапок на форумі в Давосі. Замість дозволеної однієї безкоштовної шапки взяв 4, але жадібність змусила його повернутися, і хоча йому намагався завадити охоронець, він взяв ще й п'яту. Ця історія залишилася б невідомою, якби він сам не похвалився на своїй сторінці в фейсбуці.
Як повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, скандальний екс-голова Державної фіскальної служби Роман Насіров, справа якого зараз розглядається в Шевченківсьому райсуді Києва, попросив повернути йому закордонний паспорт, начебто для того, щоб відвідати форум в Давосі. Але ніяких доказів того, що він туди запрошений, Насіров надати не зміг, тому паспорт йому не повернули.
Анатолій Гриценко подав в суд на ЦВК через недавно(25.10.2018) прийняту, як обов'язкова, вимогу до кандидатів в президенти працювати з Державним реєстром виборців виключно в будівлі комісії. А згодом на інтерв'ю Дмитру Гордону неправдоподібно виправдовувався, чому найпопулярніший полковник України не пішов захищати Україну від російської агресії. Більше того, він звинуватив сина Генпрокурора Юрія Луценка в ухилянні від служби, що викликало цілу бурю в склянці українських соцмереж. Адже навіть противники Луценка погоджуються, що його син на порядок кращий за свого батька і добровільно та відкрито приймав участь у захисті України, тому в цьому питанні у Гриценка союзників не було. Згодом Гриценко вибачився перед сином Луценка, але відмовився вибачатися перед "патологічно брехливим під впливом сивушних масел" Генпрокурором. На цьому скандал затих. Нещодавно Анатолій Гриценко погодився на дебати, запропоновані Андрієм Садовим.
Журналіст Дмитро Гнап теж подав документи, гроші на заставу він назбирав з добровільних пожертвувань через соцмережі. Хоча багато хто помітив що половина потрібної суми була зібрана в останній день, і це викликало підозри.
Сергій Каплін не відзначився нічим, крім того, що намагаючись конкурувати з Юлією Тимошенко, яка обіцяла на білбордах знизити ціну на газ для населення вдвічі, на своїх білбордах пообіцяв знизити цю ціну в чотири рази, чим повеселив експертів.
Один з найочікуваніших кандидатів, Святослав Вакарчук, перестав тримати інтригу і заявив що не прийматиме участі у президентських виборах цього року. За його словами, в джинсах він зможе зробити для розвитку громадянського суспільства і приходу у владу нових людей з демократичними ідеями більше, ніж зможе він сам, одягнувши краватку.
Надія Савченко, яка нині ув'язнена і найближче судове засідання по ній відбудеться 15 лютого, теж хоче прийняти участь у президентських виборах 2019. Її сестра Віра занесла від її імені документи, але не сплатила заставу, посилаючись на те, що в статті 103 Конституції України серед вимог до президента нічого нема про грошову заставу. Або Савченко навмисне розігрує сцену, де їй не дадуть балотуватися, або вона стане першим кандидатом в президенти України, заочну реєстрацію якого визнають законною, і єдиною за останні десятиліття, хто не вносив кандидатську заставу.
Крім Надії Савченко, скандальним кандидатом намагався стати Петро Симоненко, якого висунула Комуністична партія, яка попри закон про заборону нацистської та комуністичної ідеології, продовжує залишатися однією з 153 офіційно зареєстрованих політичних партій в нашій державі. Але попри поради подавати документи як самовисуванець, Петро Симоненко подавався від КПУ, що для ЦВК стало підставою відмовити в реєстрації згідно вищезгаданого закону.
Юрій Бойко висувався на форумі, де зібралися більшість ГО, які вважають створеними людьми Медведчука для захисту російських інтересів в Україні. Найепатажніший виступ був у Рабиновича з золотим ключиком в руках де він заявив що це ключ від миру в Україні. А Медведчук заявив, що знає до яких саме дверей цей ключ і поставив за план дати Донбасу автономію, схожу на ту, яка була в Криму до анексії. Олександра Вілкула жителі Бердянська облили зеленкою та прогнали з міста, коли він завітав агітувати за себе. Але на цьому Вілкул не зупинився, і з його офіційного аккаунту на фейсбуці нецензурно лаялися у відповідь на повідомлення інших користувачів.
Гучні скандали навколо Юлії Тимошенко на цьому етапі виникли лише після зборів партії ВО "Батьківщина", які традиційно одноголосно підтримали свою лідерку, але скандалів було одразу декілька. На початку зборів слово мав колишній патріарх УПЦ КП Філарет, який згадав про віроломну російську агресію, зусилля Кравчука і Ющенка щодо Томосу і зауважив що вирішальні зусилля для його отримання доклав нинішній президент Порошенко. Похвала давнім опонентам Тимошенко Віктору Ющенку та Петру Порошенко слабо гармоніювала з метою зборів. Також показали відеозвернення екс-генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена , яке містило зауваження, що Україна йде правильним курсом. Це змушує трохи насторожитися від "Нового Курсу" Юлії Тимошенко. Був показаний і напівдокументальний фільм про головну героїню зборів, в одному з фрагментів відомий письменник Паоло Коельйо говорить про пані Юлію гарні слова. Також на сцену були запрошені "кіборги", які обороняли ДАП, один з них прочитав вірша, де назвав її єдиним політичним кіборгом країни.
Але одразу після завершення Андерс Фог Расмуссен спростував новини про свою підтримку Тимошенко на виборах. Паоло Коельйо написав твіт, що не підтримує нікого з кандидатів, українська політика - не його справа, і хоча він і поважає пані Юлію, відео було записано набагато давніше і ніяк не пов'язане з політикою. Решта "кіборгів", які не приймали участі в з'їзді висловились, що їх образило прирівнювання Юлії Тимошенко "яка в 2014 вимагала здати Крим без жодного пострілу і нічим не допомогла кіборгам". Хоча в соцмережах ширилося наче зізнання одного з тих хто відвідав збори, що їм за участь в форумі пообіцяли по 10 тисяч долларів, тож деяким з кіборгів Юлія Володимирівна все ж допомогла. Також Юлію Володимирівну зачіпив скандал щодо членства в ВО "Батьківщині" довіреної людини Тимошенко у Херсонській області, ймовірного замовника вбивства Катерини Гандзюк.
Сезон скандалів нинішній президент Петро Порошенко відкрив із здавалося б епохальної події - отримання Томосу про незалежність української Церкви. Але користувачі інтернету помітили серед присутніх поряд з президентом в такий визначний момент колишнього відомого кримінального авторитета по кличці Нарік, який нині став бізнесменом і меценатом Петровським. Згодом Петро Олексійович вирушив в турне по країні, яке можна би було назвати передвиборчим, але в соцмережах його назвали Томос-тур. В Черкасах на питання місцевого жителя про боротьбу з корупцією президент запропонував піти в церкву поставити свічку "і Господь Вас попустить", а потім взагалі назвав кремлівським провокатором.
Ближче до офіційного оголошення висування в президенти, яке було заплановано на 29 січня, широкому загалу стали відомі імена замовників вбивства Катерини Гандзюк, які виявились керівництвом Херсонської області, 2 з яких були членами БПП і один з ВО "Батьківщина". І активісти в цей день мітингували біля місця проведення заходу з запитанням про відношення президента до таких членів своєї партії, а на Сергія Стерненка було складено протокол за статтею, яка втратила чинність. Це вперше з часів Євромайдану в Україні складено протокол за мітинг, суд визнав цей протокол нікчемним.
На форумі виступили з підтримкою митці, однопартійці, спікер ВР, прем'єр, Генпрокурор та Андерс Фог Расмуссен, якому раніше приписували підтримку Юлії Тимошенко, і яку він спростував. Єдина хто спростував свою підтримку Порошенка - реперша alyona alyona, яка заявила що її заманили на захід "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом" обманом, сказавши що це просто збори громадських діячів. Вона покинула форум за першої ж можливості і написала пост з поясненнями, нагадавши що вона поза політикою. Сам Петро Порошенко серед інших заяв озвучив свої плани про "холодний мир" з російським агресором. Ця заява була сприйнята в соцмережах негативно, адже схожі заяви лунали як і від відверто проросійських кандидатів, так і від інших лідерів рейтингів, Тимошенко і Зеленського.
Завершив каскад скандалів на першому етапі чинний президент тим, що уникаючи зустрічі з вищезгаданими активістами, які прийшли під ЦВК 3 лютого, він потрапив в будівлю не через головні двері, як решта кандидатів, а через "чорний" хід.
Володимир Зеленський зробив скандал буквально в перші секунди цього року, коли на 1+1 за 5 хвилин до Нового року замість традиційного привітання президента показали заяву лідера "Кварталу 95" про його рішення йти в президенти. Згодом він виправдовувався, що на каналі щось наплутали і він випадково зайняв традиційно президентський час, на каналі 1+1 заявили що ніяких помилок не було, так і планувалося.
А після Різдва та інтерв'ю Володимира Дмитру Гордону, де він серед іншого заявив що не має ніякого бізнесу в Росії, вийшло розслідування Схем про його бізнес в Росії. Як виявилось, він через кіпрську компанію є співвласником кількох компаній в РФ, одна з яких не тільки прибуткова, а й отримала грант від російського Держкіно на пропагандистський серіал. Схеми намагалися поговорити про це з кандидатом, але він посилався на зайнятість, а коли йому намагались поставити ці питання на ходу - він відреагував агресивно і по-хамськи. Також його піарники заявили що розслідування - це наклеп і напустили на журналістів своїх "ботів". Проте згодом він все ж зізнався що розслідування було правдиве і навіть публічно написав заяву сумнівної юридичної сили про свій вихід з російського бізнесу. Ще журналісти помітили в нього деякі помилки в декларації, які він вже виправив.
НАЗК в свою чергу знайшло помилки у деклараціях майже всіх кандидатів у президенти. Перевірка відомостей, зазначених у деклараціях кандидатів на пост Президента України, проводиться за наявною в НАЗК інформацією та 10 базами даних.
І завершити цей етап можна свіжими даними соцопитувань, які з'явилися нещодавно.
Згідно цих даних, однозначним лідером є Володимир Зеленський, який відібрав добрячу частину електорату у Юлії Тимошенко, яка з лідируючої позиції змістилась на другу сходинку, а в опитуваннях від кількох менш відомих компаній - на третю. Петро Порошенко все ж отримав пару відсотків електорального приросту за рахунок Томосу і зайняв міцну третю позицію, в деяких опитуваннях - другу.
Але ще не всі кандидати зареєстровані, самий розпал передвиборчої агітації попереду. Її результат ми зможемо побачити в соцопитуваннях на початку березня.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ

Вчора, 21 вересня відбулась посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ. Це надто неординарна подія, щоб залишати її без уваги, тож поділюся враженнями, і навіть деякими відеофактами)) Почалося все біля самого гуртожитку, де першокурсників посвячували матаналізом та годували перченою кашею і солоним компотом з яблук. Потім всі першокурсники 14 гуртожитку разом вирушили святкувати до клубу "Соррі, бабушка", де відбувалась вечірка в стилі "Стиляги" - всі були одягнені в дусі того самого фільму, грала пречудова музика, яка потім змінилась на драм та дабстеп. Крім того був конкурс на кращий номер між жителями 5 поверхів, це була реальна битва креативів. Але найкращими були номери 3 і 5 (нашого) поверхів. Але перемогли виконавці 3 поверху - хоч наш виступ зібрав у кілька разів більше оплесків і захвату, за них віддала вирішальний голос соцпрацівник, до того ж  вони скопіастили танеці і пісню з фільму, тобто  їх виступ був у дусі вечірки. Наш же виступ

Що таке #ЄвроМайдан ? ЄвроМайдан - це коли...

ЄвроМайдан - це коли люди відстоюють не політика, а саме свої інтереси, майбутнє, ідею. ЄвроМайдан - це коли десятки тисяч людей знявши шапки й поклавши руку на серце, співають державний гімн на головній площі країни о четвертій ранку при -10 морозу з ліхтариками в руках. ЄвроМайдан - це коли ти впевнений у тому, хто поряд з тобою. ЄвроМайдан - це коли ти можеш запросто поспілкуватися з тим, з ким й не уявляв своєї розмови - від закарпатських будівельників й луганських шахтарів до журналістів національних телеканалів й депутатів Верховної Ради.

Російськомовні! Поверніть мені мої гроші!

По перше хочу привітати всіх пенсіонерів з початком виборчої кампанії - тепер вони мають вдосталь гречки та отрути від жуків. Якщо хочете кращого майбутнього, раджу присмачити кашу "Антижуком" - після цього вам додадуть по 100 гривень пенсії щомісячно. Чесно кажу, прямо як кандидат в депутати! До речі, сьогодні в тролейбусі не міг навіть газету почитати через баталію пенсіонерів за кандидатів. Кого тільки не було - і "покращенці", і юлеботи, комуняки та ющенкомани. Так що в Києві кампанія почалася на 101%. А тепер про головне. Після підписання ЯнукАнусом закону про мови партія злодюг та корупціонерів не тільки взялася до його впровадження, а й підрахувала, скільки в першу чергу вони розкрадуть освоять коштів на заходи й процедури повязані з впровадженням цієї пісюльки в життя. Попередньо названо цифру в 19 мільярдів гривень ( майже $ 2.4 мільярда, тобто один транш кредиту від МВФ). а так як в процесі цифра постійно збільшуватиметься, то ще більше. Приблизно в 3