Перейти до основного вмісту

Парк корупції, як вакцина

В перші дні літа в Києві відбулося дуже багато заходів, серед них  і відкриття Парку корупції в Ботанічному саду ім. М. Гришка, що неподалік від станції метро "Дружби Народів". Виставка триватиме з 1 по 17 червня, працює щодня, крім понеділка. Мені пощастило відвідати його в неділю, і я не міг не поділитися своїми враженнями, як тільки випала така можливість.
Насамперед хочеться зауважити, що сам Парк корупції не бере плати за вхід, але плату можуть брати на вході до Ботсаду. Повний квиток там коштує 50 грн, але якщо ви належите до пільгових категорій, наприклад УБД, то вхід безкоштовний. Повний перелік пільг можна глянути на сайті Ботанічного саду.
Біля входу стоять волонтери, які підкажуть вам дорогу до Парку корупції, також протягом всього шляху будуть стояти стенди та куби з вказівками. Дорогою не можна проминути 3D-граффіті про всеохопність спрута української корупції. Багато людей фотографуються на його фоні.
Перед входом стоїть критий антилекторій, де на той момент відомий журналіст розслідувач Денис Бігус читав лекцію "Як викрити корупціонера та спати спокійно" про тонкощі розслідувань.
На вході стоять рамки, сумки перевіряють, також є стенд з планом території та поясненням актуальності виставки, зазначенням організаторів(Антикорупційна Ініціатива Європейського Союзу в Україні EUACI) та спонсорів цього заходу(ЄС та Датська агенція з міжнародного розвитку DANIDA).
Гроші, які ми втратили від корупції за роки Незалежності, неможливо порахувати. За різними прогнозами мова може йти про трильйони. Для розуміння, якби останні 10 років корупція в нашій державі була хоча б вдвічі менша, Україна зберегла би суму еквівалентну мінімум 25 мільярдам долларів США.
В першому павільйоні це візуалізується в сферичному кінотеатрі  навколо літають гроші, які ми втрачаємо щосекунди через корупцію.
Поряд сферична конструкція, до якої вишикувалась ціла черга чоловіків, жінок, дітей та пенсіонерів. Тут відвідувачам пропонують за допомогою віртуальної реальності відчути себе детективом НАБУ, що проводить обшук у корупціонера.
Трохи далі інсталяція О. Жумайлової "Омріяна країна", в яку входить її 40-метрова картина по всій стіні зали. Тим, хто збирається зайти всередину, пропонується невеличкий квест з пошуку семи символів на стінах.



















Всередині панує комфортна прохолода, під ногами - доріжка з чисто вимитої білосніжної гальки, зеленіє газон. Посередині молоде дерево, яке певно теж символізує нашу країну  молоду, що прагне вгору і в якої ще все попереду. Звучать аудіозаписи озвучених мрій різних людей, більшість яких були записані саме під час відвідування парку.





Наступний зал розповідає про боротьбу з корупцією в світі та в Україні. Серед українських антикорупційних органів там представлені НАБУ, САП та АРМА. Всесвітня боротьба з корупцією не завершена, але має багато дієвих прикладів, які можемо й повинні затосовувати і в нас. Єдине, що відділяє нашу державу від повноцінної боротьби з корупцією  відсутність антикорупційного суду.

У світі існує понад 100 антикорупційних правоохоронних органів, що боряться з ворогами власної Батьківщини. Серед прикладів для українців  боротьба з корупцією в США, Сингапурі, Грузії, Румунії та Гватемалі. Детальніше про них можна дізнатися в Парку корупції, також там можна вживу побачити їх емблеми.

Крім державних антикорупційних органів, представлені 7 успішних креативних способів протистояти корупції активістами й пересічними громадянами, серед яких є й українські. Також розглянуто деякі ідеї, які мають шанси теж стати успішними.
У тих, хто став на шлях боротьби з борупцією в сучасному світі, багато засобів для збору доказів. Вони можуть прослуховувати, знімати та збирати іншими способами факти про корупцію, але найсильніший інструмент цієї війни проти покидьків  самі люди, що стали на шлях боротьби з корупцією, їх чесність, воля та сила духу.
Серед організацій, що протистоять корупції представлені звісно НАБУ та САП, детально розписані основні відомості про них, їх функції та представлено декілька фактів з їх діяльності, що остаточно переконують в їх необхідності для можливості побудови сильної незалежної України.

Не залишилися обділеними увагою і АРМА, НАЗК та ВАС(Вищий антикорупційний суд), який в цей час є єдиною відсутньою ланкою для розгортання повноцінної боротьби з корупційною чиновницькою гідрою. Не забули і про традиційні правоохоронні органи, як от ДБР, СБУ, ГПУ, ДФС та поліцію. Але найбільшою довірою серед громадян продовжують користуватися громадські організації та ЗМІ  їм довіряє 57% опитаних українців. Це покладає велику відповідальність на активістів та журналістів.
Серед присутніх на стенді результатів роботи антикорупційних органів є і такі, що стали буквально мемами (як от днопоглиблення) та банальні трохлітрові банки з долларами, які українські судді зазвичай закопують на своєму подвір'ї. Стають зрозумілими причини будівництва багатометрових заборів навколо господарств українських чиновників. Хоча деякі легких шляхів не шукають, і щоб приховати свої золоті зливки та колекції годинників буквально будують підземні бункери, на фоні яких гробниця Тутанхамона  провінційний погріб.


Під склепінням куполу багато білих кульок, на яких поняття, до яких повинна прагнути кожна цивілізована країна, і які відіграють далеко не останню роль в боротьбі проти злодіїв в краватках. Свобода слова та відкриті бази даних далеко не повний перелік того, в чому ми повинні робити нашу країну кращою.

Якщо стало цікаво, як саме ти, звичайний громадянин, можеш почати боротьбу з корупцією, то Антикорупційна ініціатива ЄС виділила аж 5 основних порад.
Порада №1  дізнаватися, адже знання це потужна зброя проти корупціонерів. Отримувати знання можна з першоджерел, розслідувань журналістів та офіційних сторінок антикорупційних правоохоронних органів.
Порада №2  пам'ятати. Адже сучасний інфопростір перенасичений шокуючими подіями та скандалами, і те, що змушувало хапатися за серце ще позавчора, сьогодні приховано під потужним шаром нових подій. Але необов'язкоао тримати все це в голові, можна за потреби користуватися відкритими джерелами, якщо у вашому житті з'являється новий чиновник чи політик. Рух "Чесно" своєю базою допоможе в цьому, як і проект "Укр.ав", проте це далеко не повний перелік місць, де можливо знайти інформацію про того, хто вас зацікавив.


Порада №3  перевіряти декларації чиновників, слідкувати за використанням бюджетних коштів, відстежувати тендери у пошуках чогось підозрілого або незаконного.
Порада №4  підтримувати існуючі антикорупційні органи та організації в їх боротьбі. Наочно можете спостерігати цькування активістів та антикорупціонерів у змі, що належать пов'язаним з корупцією олігархів, багато не гребують використовувати для політичної і кримінальної боротьби такі маркетингові інструменти як SMM, і тепер замість розповідати про переваги певної торгової марки і недоліки конкурентів сммщики змушені вихваляти політичні партії та ідеї та поливати брудом конкурентів того, хто найняв їхню фірму.

Порада №5  стати суперагентом. Ви знаєте законодавство, володієте аналітичним мисленням і впевнені, що корупція одна з найбільших проблем країни? Маєте шанс почати працювати в НАБУ, САП, АРМА, а то й стати суддею в ВАС, якщо достатньо кваліфікований. Також можна стати членом антикорупційної ГО, все залежить лише від бажання вчитися і працювати.
З цього павільйону найпростіше потрапити в наступний, Око. Всередині гігантська куля, на всій своїй площі розписана різного калібру досягненнями боротьби з корупцією в Україні. Адже всі ми по своїй природі помічаємо і запам'ятовуємо негативні фактори, щоб їх уникати — саме завдяки такому прийому еволюції ми стали пануючим видом на планеті. Хочете отримати мегазаряд перемоги, помацавши і перефотографувати всі здобутки, щоб насолоджуватися ними в часи скрути? Тоді бігом сюди, адже я мельком сфотографував лише один з боків цієї гігантської сфери здобутків.


Ззовні доречі теж можна почитати про здобутки боротьби з корупцією, а деякі навіть торкнутися руками, прочитавши історію про них поряд.мова йде про дизельні двигуни до танку Т-72а, що стали предметом корупційних схем, і результатом антикорупційних розслідувань, елітним автомобілем, який був конфіскований у корупціонера управлінням АРМА.

Черга була і до сферичного шалашу "Сни корупціонера". Тут можна було побачити як мрії про розкішне життя трансформуються в сни, але страх невідворотності кари і викриття проникає навіть в цей затишний куточок підсвідомості і перетворює рай на жахіття.
Не менша кількість була і бажаючих на власні очі побачити сумнівної естетичної цінності "пшонка стайл" типового українського корупціонера, що родом зазвичай з радянської сім'ї комуністів-комсомольців, де як і серед первісних племен цінувалося все покручене й блискуче. Окрема родзинка цього залу  всі речі та розповіді про реальних українських чиновників-злодіїв, які в поточний момент перебувають під арештом або в розшуку.
У павільйоні №3 розповідається про найвідоміші схеми розкрадання державних грошей в Україні. Подібних схем сотні, але їх об'єднує шкідливість для майбутнього кожного громадянина України  від маляти в дитсадку до бабусі в лікарні, і певно що через корупційні схеми крадуть саме ваші гроші, і вони несуть загрозу саме вашому життю і здоров'ю і вашим близьких.
Перша зі схем, про яку тут розповідається — торгівля папірцями. Бюрократія часто перетворюється з системи стримувань і противаг в систему заробітку, де своїм все, чужим — клубок взаємовиключних законів. І в мутній воді української бюрократії корупціонери ловлять золоту рибку цілими поколіннями.
Ще одна схема незаконного збагачення чиновників  "непомічання" порушень при реконструкції чи експлуатації нерухомості, часто такої, що є історичними пам'ятками в центрах міст. Це призводить до того, що замість милого триповерхового архітектурного витвору столітньої давності виростає 20типоверховий монстр, що чавить своєю монументальністю, навіть якщо ви на іншій стороні вулиці. Про ризик руйнування навколишніх будівель через непередбачене при їх будівництві навантаження на грунт від сусідніх будівель  окрема розмова.

Але не тільки історичні центри міст можуть стати предметом корупційних схем. Незаконно збагачуються і за допомогою сільськогосподарських, лісових, а то й заповідних земель, віддаючи їх в оренду з порушеннями або незаконно.

Навіть коли корупціонери їдуть за кордон на відпочинок, це ще не факт що хоча б на цей переіод країна відпочиває від їх злочинної діяльності — в офшорних зонах вони переховують, перенаправляють та легалізують украдені гроші і стають учасниками нових корупційних схем.


Всі стіни цього залу обвішані прикладами схем розкрадання державних коштів, описати їх всі — для цього потрібна була б ціла книга, але й вона була б краплею в морі української корупції. Також в центрі залу стоїть касовий апарат, який може видати чек з терміном ув'язнення за кожен тип корупційного злочину.


Поруч грошовим ростоміром на виході пропонують порівняти свої статки з коштами, які отримані внаслідок позитивного економічного ефекту НАБУ — 3 мільярди. Висота стовпа, 4,47 м, символізує висоту стовпа 500гривневих купюр на цю суму. А детективи ведуть зараз розслідування корупційних справ на 153 мільярди, це 51 такий стовп із купюр найбільшого номіналу, або 1 стовп заввишки 228 метрів.

В найбільшому за розмірами залі, стилізованому ззовні під «золотий батон», можна дізнатися про місце корупції і боротьби з нею в історії на прикладі окремих законів і випадків в стародавніх державах. І це саме той випадок, коли зовнішній вигляд відповідає вмісту — крім гігантських чорних куль з назвами корупційних проблем, що ускладнюють рух, там зібрані перли корупційних історій, які стали суспільними темами.
На сьогодні обсяг корупційних коштів складає біля двох вітсотків глобального ВВП. На щастя, українські чиновники-злодюги внесли порівняно невеликий вклад в цю цифру. Але достатній, щоб нам жилося несолодко.

На чорних кульках — країни за Індексом подолання корупції і їх місця в рейтингу. Україна на 130му місці з результатом в 30 балів. Невеликою втіхою може слугувати те, що цілих 50 країн опинилися нижче нас в рейтингу. і те, що наше суспільство все ж прагне позбутися корупції більше, ніж зберегти її для себе.

Крім звукового супроводу від Бориса Грицака, єпископа УГКЦ, можна прочитати про випадки корупції і боротьбу з нею в таких державах як Шумер, Карфаген, Рим, Китай, Візантія, Київська Русь та інші.
Нажаль, іноді сфотографувати стенди без людей не вдавалося можливим, а я надто емпатичний, щоб розганяти їх. Тому зазвичай я дочікувався поки всі розійдуться, але іноді траплялося ось таке, що батько з донькою щось обговорювали біля стенду хвилин 5 мінімум, тому потрапили в кадр.
   
На цьому стенді можна наочно оцінити результати корупції, від різниці товщин розкраденого і необхідного дорожнього покриття, до різниці шуму на дорозі через хабарі різної величини. Не оминули тут і тему сміття.

Серед цікавих фактів на стінах залу виділяється один про сумнозвісний нам Siemens. Після скандалу з поставками турбін в окупований Росією Крим, і виправданнями німецької фірми, що вони нічого не знали, ця компанія з давніми корупційними традиціями продовжує поставляти свою продукцію в державу-агресор (Грозний, Ніжнєкамск, Севастополь), бойкотуючи світові санкції. Хоча враховуючи їх досвід роботи з нацистами, дарма надіятись хоча б на імпровізацію гуманістичних намірів від цієї компанії. На фото нижче  один зі скандалів, повязаний з творенням корупції Сіменсом в різних країнах.
А коли ви вже прямуватимете до виходу, ви можете зупинитись біля трибуни з диктофоном і озвучити свою мрію про майбутнє України. І хто зна, може саме ваш голос лунатиме в залі Країни мрій, або навіть створять ініціативу з втілення вашої мрії в життя, якщо вона співпадатиме з прагненнями багатьох громадян нашої Держави.
Додам, що і біля входу, і біля виходу з Парку корупції є два однакових стенда, з трьома питаннями, на які можна відповісти "Так" або "Ні" і проголосувати золотистою чи чорною наліпкою. Перше фото  стенд на вході, чітко видна переважаюча чорнота в колонці про питання довіри антикорупційним органам, середньооптимістичне забарвлення про можливість подолання корупції в Україні і майже повна підтримка створення антикорупційного суду.
На другому фото  стенд на виході. І якщо віра в можливість подолання корупції так і залишилася середньооптимістичною, то підтримка створення антикорупційного суду збільшилась, а колонка довіри до існуючих антикорупційних органів неймовірно зросла порівняно з попередніми результатами.
Приємно, що виставка на таку тему була заповнена відвідувачами, попри довгу дорогу до неї і плату за вхід в Ботанічний сад. Тим більше, враховуючи перенасиченість Києва цікавими подіями на цих вихідних. Окремого оптимізму додає кількість сімей з дітьми, що виявили неабиякий інтерес  саме так потрібно виховувати справжніх громадян, що продовжать розбудову України та її становлення як сильної незалежної держави.

Активісти і журналісти знайдуть тут натхнення, а то й напрям для своєї діяльності. Наочно демонструється користь таких заходів не тільки для підвищення громадянської освіченості людей, а й для довіри державним органам. Адже коли ти можеш прийти і подивитись на конкретні цілі та результати, державний орган в свідомості стає не чимось малозрозумілим і недосяжним, а корисним інструментом.

Хочеться висловити подяку всім спонсорам, організаторам та волонтерам, що долучилися до такої корисної події і закликати всіх, хто ще не відвідав Парк корупції - відвідайте(їх сторінка в Fb - https://www.facebook.com/CorruptionPark ). Вам це буде цікаво, навіть якщо ви не цікавитесь політикою та активізмом, адже там показано й розказано про ваші проблеми, з якими ви стикаєтесь щодня. А що може бути краще для полегшення вирішення проблем, як не повне їх усвідомлення?

Джерело: Мій профіль на http://pero.org.ua/account/?user=185&tab=publics

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ

Вчора, 21 вересня відбулась посвята першокурсників в 14 гуртожитку студмістечка КПІ. Це надто неординарна подія, щоб залишати її без уваги, тож поділюся враженнями, і навіть деякими відеофактами)) Почалося все біля самого гуртожитку, де першокурсників посвячували матаналізом та годували перченою кашею і солоним компотом з яблук. Потім всі першокурсники 14 гуртожитку разом вирушили святкувати до клубу "Соррі, бабушка", де відбувалась вечірка в стилі "Стиляги" - всі були одягнені в дусі того самого фільму, грала пречудова музика, яка потім змінилась на драм та дабстеп. Крім того був конкурс на кращий номер між жителями 5 поверхів, це була реальна битва креативів. Але найкращими були номери 3 і 5 (нашого) поверхів. Але перемогли виконавці 3 поверху - хоч наш виступ зібрав у кілька разів більше оплесків і захвату, за них віддала вирішальний голос соцпрацівник, до того ж  вони скопіастили танеці і пісню з фільму, тобто  їх виступ був у дусі вечірки. Наш же виступ

Що таке #ЄвроМайдан ? ЄвроМайдан - це коли...

ЄвроМайдан - це коли люди відстоюють не політика, а саме свої інтереси, майбутнє, ідею. ЄвроМайдан - це коли десятки тисяч людей знявши шапки й поклавши руку на серце, співають державний гімн на головній площі країни о четвертій ранку при -10 морозу з ліхтариками в руках. ЄвроМайдан - це коли ти впевнений у тому, хто поряд з тобою. ЄвроМайдан - це коли ти можеш запросто поспілкуватися з тим, з ким й не уявляв своєї розмови - від закарпатських будівельників й луганських шахтарів до журналістів національних телеканалів й депутатів Верховної Ради.

Я люблю, коли дощ...

Якщо у Вас чи будь-якої людини запитати, яка погода влітку найбільше подобається, що Ви відповісте? Впевнений, майже всі назвуть улюбленими сонячні, безхмарні дні. Але знайдуться й такі, кому більше до душі дивитись, як за вікном лиє дощ та спостерігати за салютними залпами блискавок та грому. Або люблять бродити теплою літньою зливою з парасолею чи й без неї. Я теж люблю. Якщо восени та ранньою весною за зливою краще спостерігати з укриття, наминаючи печиво з чаєм, то влітку, начіпивши лляні в'єтнамки, шорти-бриджі і кенгурушку з капюшоном та взявши парасолю краще всього прогулюватись зазвичай людними місцями, які в зливу перетворюються на заповідники тиші: лише шум дощу, ваші кроки та зрідка гул машин. Зрідка пробігають у своїх справах ті що з парасолями і ті, що без них, бо надіялись до останнього на спеку. Спеку я не люблю, хіба що як на пляжі. Вважаю, що краще змокнути, ніж підсмажитись. Але дощ це не тільки мокрі ноги та лавочки в парках. Дощ - це ще один привід, щоб розі